S&P: bóvli lett a ThyssenKrupp

Napi Online
2003.02.21. 12:27
A Standard & Poor's pénteken két osztályzattal bóvlistátuszba húzta le Németország legnagyobb acélgyárának, a ThyssenKruppnak hosszú távú hiteleit. A társaság értetlenül áll a döntés előtt.

A Standard & Poor's "BB+"-ról "BBB"-re minősítette le a ThyssenKrupp hiteleit. Ezzel az acélgyár a Fresenius Medical Care után a második a DAX 30 kosarában, amelyet bóvlistátuszba rántott le a hitelminősítő. A lépés azért különösen azért fájdalmas, mert számos befektetési alap kerüli a bóvlirészvényeket, így kiveszi azokat kosarából.

A ThyssenKrupp adóssága várhatóan 4,9 milliárd euróra rúg a 2003/2004-es pénzügyi év első negyedévében, ám ez is 2,3 milliárd euróval kevesebb az előző év hasonló időszakának adatainál. A társaság jól halad tartozásainak ledolgozásával, ráadásul erre az évre bevételeinek jelentős növekedésével számol, ezért is érthetlen a hitelminősítő döntése.

A cégnek a leminősítés az idei üzleti évet tekintve mintegy 20 millió eurós többletköltséget jelent majd a részvények értékének csökkenése miatt.