Mária
-6 °C
-2 °C

Stabilitási paktum - jön a reform?

euractiv.hu
2003.02.24. 09:39
Kapcsolódó cikkek (1)
Finomítják a sokat vitatott stabilitási és növekedési paktumot. Németország, Nagy Britannia és Franciaország reformjavaslata viszont komoly akadályba ütközik, az unió tagországainak ugyanis közel a fele már jelezte kételyeit.

Az Európai Bizottság többször kinyilvánította, hogy nem kíván lényegesen változtatni a régió pénzügyi szabályozásán. A finomhangolás során megszűnne a "fűnyíró-elv", bizonyos szempontokat figyelembe vennének a szigorúan betartandó normák megállapításakor.

Az egészséges gazdasággal rendelkező tagországok "jutalomban részesülnének", míg a sok adósságot felhalmozó, tartós költségvetési hiánnyal küszködő tagállamok számára most már tényleg nem lenne könyörület.

A stabilitási és növekedési paktummal kapcsolatos vitát tavaly októberben Romano Prodi sokak által szélsőségesnek minősített, és nagy port kavaró kijelentése váltotta ki, az Európai Bizottság elnöke butának nevezte a paktumot, annak rugalmatlansága miatt.

A szabályozás reformját az euróövezet három, legnagyobb gazdasággal rendelkező tagországa támogatja és sürgeti - nem véletlenül, hiszen mindegyiküknek komoly erőfeszítésébe kerül eleget tenni a paktumban rögzített feltételeknek - ha sikerül egyáltalán.

A bizottsági javaslat enyhe eltéréseket engedélyezne azon országok esetében, amelyek igen csekély államadóssággal rendelkeznek, és nincs hatalmas nyugdíj-kötelezettségük. Olaszország, Spanyolország, Finnország, Belgium, Dánia, Görögország és Hollandia emiatt máris jelezték aggodalmaikat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.