Stabilitási paktum - jön a reform?

euractiv.hu
2003.02.24. 09:39
Finomítják a sokat vitatott stabilitási és növekedési paktumot. Németország, Nagy Britannia és Franciaország reformjavaslata viszont komoly akadályba ütközik, az unió tagországainak ugyanis közel a fele már jelezte kételyeit.

Az Európai Bizottság többször kinyilvánította, hogy nem kíván lényegesen változtatni a régió pénzügyi szabályozásán. A finomhangolás során megszűnne a "fűnyíró-elv", bizonyos szempontokat figyelembe vennének a szigorúan betartandó normák megállapításakor.

Az egészséges gazdasággal rendelkező tagországok "jutalomban részesülnének", míg a sok adósságot felhalmozó, tartós költségvetési hiánnyal küszködő tagállamok számára most már tényleg nem lenne könyörület.

A stabilitási és növekedési paktummal kapcsolatos vitát tavaly októberben Romano Prodi sokak által szélsőségesnek minősített, és nagy port kavaró kijelentése váltotta ki, az Európai Bizottság elnöke butának nevezte a paktumot, annak rugalmatlansága miatt.

A szabályozás reformját az euróövezet három, legnagyobb gazdasággal rendelkező tagországa támogatja és sürgeti - nem véletlenül, hiszen mindegyiküknek komoly erőfeszítésébe kerül eleget tenni a paktumban rögzített feltételeknek - ha sikerül egyáltalán.

A bizottsági javaslat enyhe eltéréseket engedélyezne azon országok esetében, amelyek igen csekély államadóssággal rendelkeznek, és nincs hatalmas nyugdíj-kötelezettségük. Olaszország, Spanyolország, Finnország, Belgium, Dánia, Görögország és Hollandia emiatt máris jelezték aggodalmaikat.