USA: csökken a különbség a férfiak és a nők keresete között

MTI
2003.02.24. 11:20
Az Egyesült Államokban ismét zárulni kezd a férfiak és a nők keresete közötti olló. A teljes munkaidőben foglalkoztatott nők a férfiak keresetének átlagosan 77,5 százalékát vitték haza 2002-ben - ez az eddigi legmagasabb arány a nők javára az Egyesült Államokban.

Az emelkedés azonban nagyon lassú: 1993-ban a nők a férfiak keresetének átlagosan 77,1 százalékát kapták. A rákövetkező években a különbség ismét nőtt. 2001-ben az Egyesült Államokban a nők keresete a férfiakénak csak több mint 76 százaléka volt, a munkaügyi minisztérium statisztikája szerint.

A tavalyi százalékos növekedés a nők javára a gazdasági válsággal magyarázható. Gazdasági konjunktúra idején a férfiak keresete az iparban, az internet- és a technológiai szektorban ugrásszerűen nő. Recesszió idején, mint tavaly is, a nők ismét be tudnak hozni valamit hátrányukból, mert jobbára állami szektorban vagy az egészségügyben dolgoznak, ahol kisebb, de rendszeres a béremelés.

Közgazdászok arra számítnak, hogy a férfiak és nők keresete közötti olló tovább zárul. A különbség egészesen azonban sohasem tűnik el. A nők alacsonyabb fizetése egyrészt a diszkriminációval magyarázható, ami gyakran kifinomult és nehezen mérhető, másrészt mivel túlnyomórészt az ő vállukon nyugszik a gyereknevelés és a háztartás vezetése, hivatásukban gyakorta kevésbé rugalmasak.