A jegybank szűkítette a kamatfolyosót, erősödött a forint

Napi Online
2003.02.24. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank a Monetáris Tanács döntése alapján 2003. február 25-i hatállyal a kamatfolyosó szélességét 2 százalékpontra csökkenti, ezzel az aktív oldali rendelkezésre állás (O/N fedezett hitel) kamatát a jegybanki alapkamat plusz 1 százalékpontra, a passzív oldali rendelkezésre állás (O/N betét) kamatát a jegybanki alapkamat mínusz 1 százalékpontra változtatja - áll a hivatalos közleményben.

A döntés értelmében a kéthetes betéti kamat - az alapkamat - továbbra is 6,5 százalék, az overnight betéti kamat 5,5, a fedezett hitel kamatlába pedig 7,5 százalékra módosul.

Azok az elemzői várakozások bejöttek ugyanakkor, amelyek a betéti tenderre vonatkozó megszorítások enyhítésére tippeltek. A Monetáris Tanács szerint a januári spekulációs támadást követő átmeneti időszak lezárultával indokolt a jegybanki eszköztár helyreállítása. A jegybanki eszköztár ideiglenes módosításával járó intézkedések eredményesnek bizonyultak.

A beáramlott spekulatív tőke mintegy kétharmada a jegybanki intervenció, a bankrendszer mérleg szerinti nyitott pozíciójának változása és a külkereskedelemben érdekelt vállalatok devizavásárlásai következtében távozott.

Az MT közleménye szerint az MNB 2003. február 25-től visszaállítja a kéthetes jegybanki betéti lehetőség korlátlan rendelkezésre állását és kéthetes betétet kizárólag a jegybank forint- és devizapiaci műveleteinek üzleti feltételeiben szereplő szakaszos betéti rendelkezésre állás keretében fogad el, mennyiségi korlátozás nélkül.

A forint pozíciója erősödött a Monetáris Tanács döntése nyomán, a bankközi devizapiacon az euró kurzusa 245,20/30 forintra süllyedt, a magyar fizetőeszköz jegyzése a sávközéptől számított 11,17 százalékra kapaszkodott fel - tájékoztatott az ING Bank üzletkötője.