Csökkent a diákhitelt nem törlesztők aránya

MTI
2003.02.24. 15:04
Folyamatosan csökken a diákhitelt nem törlesztők aránya, jelenleg 3000 olyan hallgató van, aki nem teljesítette kötelezettségét.

A Diákhitel Központ MTI-hez hétfőn eljutatott tájékoztatása szerint közel ezer megkeresés után a tapasztalatok azt mutatták: a törlesztést legtöbben felületesség, illetve feledékenység miatt mulasztották el.

A központ utal arra, hogy január 1-től módosult a törlesztés rendje. A korábbi szabályozás alapján 14789 ügyfél került volna törlesztői státusba, köztük sokan olyanok, akik még nem fejezték be tanulmányaikat.

Eddig több mint ezren írásban közölték - például a kredit-rendszerű képzésben résztvevők - , hogy az új kormányrendelet adta lehetőséggel élve továbbra is igénylik a diákhitelt.

Az új modell ugyan 6-12 hónappal megnöveli a korábban számolt 18-22 éves átlagos törlesztési időt, viszont így lehetővé vált a hitelegyenleg naprakész vezetése, miközben a minimálbér szerint induló törlesztési kötelezettség jelentős könnyebbséget jelenthet a pályakezdő diplomásoknak.

A központ tájékoztatása szerint azoknak a kredit-rendszerű képzésben részt vevő hallgatóknak, akik 2002 decemberében a törlesztésre szóló felhívást megkapták, de a kormányrendelet értelmében továbbra is igénylik a hitelt, akkor erről levélben kell nyilatkozniuk az iskolalátogatási igazolás beküldésével együtt.

Az ellenőrzések miatt ők a március 14-i kifizetésből még nem részesülhetnek, de április 15-én, a következő kifizetéskor már visszamenőleg megkaphatják az igényelt összeget.