Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Hova tűnt 750 milliárd "forró forint"?

Napi Online
2003.02.27. 10:47
A jegybank valószínűleg megállapodott a nagybefektetőkkel: kisebb veszteséggel, de elhagyják a piacot, s így sikerült több száz milliárd forint forró tőkét eltüntetni a rendszerből - írja a Magyar Hírlap.

Csaknem 3 milliárd euróval, azaz 750 milliárd forinttal csökkent néhány nap alatt az MNB devizatartaléka. Járai Zsigmond jegybankelnök február 20-án arról beszélt, hogy a külföldi befektetők által megvásárolt több száz milliárd forint jelentős része még a magyar bankrendszerben kering, 24-én viszont már azt mondta, hogy ez a tőke jórészt elhagyta az országot - írja a Magyar Hírlap.

A devizatartalék radikális csökkenését az MNB vezetése többek közt a hazai exportáló cégek bevásárlásával magyarázta, ezt a megoldást azonban szakértők valószínűtlennek tartják, szerintük inkább arról lehet szó, hogy a jegybank megállapodott a nagybefektetőkkel: kisebb veszteséggel, de elhagyják a piacot.

A Magyar Hírlap úgy tudja, az ING, a JP Morgan és a Deutsche Bank jöhetett szóba, ők játszották ugyanis a főszerepet a forint elleni támadásban. Ezzel a megoldással az MNB viszonylag szerény nyereséggel szállt ki ugyan a spekulációs ügyből, de gyorsan megszabadult magyar piacon keringő forintmilliárdok sterilizálásának, azaz lekötésének kamatköltségétől.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!