Az OPEC pótolni tudja az iraki olajkitermelés kiesését

MTI
2003.02.27. 11:57
Az OPEC főtitkára, Alvaro Silva csütörtökön azt mondta, hogy az olajexportőr szervezet akár a teljes iraki olajtermelés kiesését pótolni tudja tartalék kapacitásaival, és nem lesz szükség a fogyasztó országokban felhalmozott kereskedelmi tartalékok felhasználására.

Az OPEC máris többet termel a február elsejével napi 1,5 millió hordóval megemelt, napi 24,5 milliós összkvótájánál - mondta a főtitkár az OPEC bécsi székhelyén tartott sajtóértekezletén. Ebbe a naponta 2 millió hordó körüli iraki termelés nem számít bele.

- Decemberben és januárban napi 2,8 millió hordóval többet juttattunk a piacra, és mindenki láthatja az eredményt: az olajellátás nem probléma, hanem a spekuláció a probléma - mondta Alvaro Silva, az áremelkedésre utalva.

Kijelentette, hogy az OPEC kvótakötelezett tagjainak még napi 4 millió hordós tartalék kapacitásuk van, szükség esetére. Korábban olyan hírek terjedtek el, hogy egy iraki háború esetén az OPEC felfüggesztené a kvótarendszert, és minden tagállam annyit exportálhat, amennyit csak bír.

A főtitkár megerősítette, hogy van ilyen elképzelés, de hozzátette, hogy egyelőre nem lehet megmondani, szükség lesz-e ilyen intézkedésre.