Járai szerint legkorábban 2008-ban jöhet az euró

Napi Online
2003.02.27. 14:40
A jegybank elnöke szerint a költségvetési problémák miatt nem reális arra számítani, hogy Magyarország 2008 előtt csatlakozhat az eurózónához - jelentette a Reuters.

A hírügynökségnek Járai Zsigmond elmondta, hogy bár az EU-csatlakozást követően minél előbb be kellene vezetni az eurót, először a költségvetés konszolidációjára, illetve az infláció további, jelentékeny leszorítására van szükség. E feltételek fényében nem célozható meg 2008-nál korábbi EMU-belépési dátum - vélekedett a jegybankelnök.

A Reuters emlékeztet rá, hogy Csehország 2008-at célozta meg, mint legkorábbi időpontot, míg a lengyelek egy évvel korábban vezetnék be az eurót.Az eurózóna-csatlakozáshoz a belépés előtti két évben az inflációt 3 százalék alatt kell tartani, s a költségvetés hiánya sem lehet nagyobb, mint a GDP 3 százaléka. Ezzel szemben a büdzsé tavalyi deficitje 10 százalékhoz közelített, a januári infláció pedig 4,7 százalék volt.

Járai szavaival a piaci vélemények is egybevágnak, egy február közepi Reuters-felmérés szerint a megkérdezett elemzők szintén 2008-as eurózóna-tagságra tippelnek, szintén a költségvetési problémák miatt.