Piroska
-10 °C
1 °C

Járai: nem az olajár veszélyezteti az inflációs célokat

MTI
2003.02.28. 11:58
Az olajárak emelkedése nem veszélyezteti az inflációs célokat, azok tarthatók a jelenlegi árfolyamok mellett - mondta Járai Zsigmond Magyar Nemzeti Bank elnöke az AP-DJ hírügynökségnek adott interjújában

. A forint árfolyama jelenleg a sávon belül van, és Járai megfelelőnek tartja a mostani, euróhoz viszonyított 245-ös forint árfolyamot. A bank 5,2 százalékos inflációt tervez 2003 - végére, 2004 decemberére pedig 4 százalékot.

"A célok teljesítését nem veszélyeztetik az olajárak"- fejtette ki, hozzátéve, hogy a központi bank az inflációs előrejelzést az igen borúlátó hordónkénti 38,1 dolláros olajáron kalkulálta. Járai szerint átmenetileg az olajárak ugyan még magasabbak is lehetnek, de reményei szerint alacsonyabb szinten fognak stabilizálódni.

A bankelnök ezzel szemben a laza költségvetési politikában és a bérpolitikában látja az inflációs célokat fenyegető veszélyeket. A bankelnök bízik abban, hogy a kormány tartja magát a költségvetési hiány mérsékléséről tett ígéretéhez, de szerinte " aggodalomra ad okot" a költségvetési hiánynak és a béreknek a növekedése.

"Tudjuk, hogy a kormány elkötelezte magát a deficit mérséklésére, ám a kormány mozgástere szűk. Ugyanez a helyzet a bérek tekintetében is. Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a magánszektor a bérek növekedését a tervezett alacsony szinten tartja" - mondta.

A bankelnök megjegyezte, hogy a magas infláció és a laza költségvetési politika kitolhatja Magyarországnak az euróövezethez való csatlakozását, amely a központi bank eredeti terve szerint 2007-ben történne meg. A bankelnök a 2008-as évet sokkal reálisabbnak tartja tekintettel az eurózónához való csatlakozáshoz kötött szigorú inflációs és költségvetési követelményekre.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.