Lengyel válság az autópályadíj miatt

2003.02.28. 12:51
Lengyelországban újabb koalíciós válság van kibontakozóban, miután csütörtök éjjel a szejm a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt (PSL) szavazataival elutasította az autópálya-matricák bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot.

Az indítvány értelmében, melyet Marek Pol infrastrukturális miniszter, miniszterelnök-helyettes, a legkisebb koalíciós párt, a baloldali Munka Uniója (UP) elnöke terjesztett be, kötelező érvénnyel matricát vezettek volna be a már megépült autópálya-szakaszokon és országos autóutakon, és a kormány főként az ebből befolyó pénzekből fedezte volna nagyszabású autópálya-építési programját.

A javaslatot az ellenzéki pártok egyöntetűen elvetik, az adófizetők újabb megsarcolásaként értékelik, de tiltakoznak az autós és fuvarozó érdekvédelmi szervezetek is. A miniszter arra hivatkozott, hogy a lengyel utak mindössze 3 százaléka felel meg az európai szabványoknak, s a szerény autópálya-hálózat a régióban a romániaival egyenértékű, de nincs a költségvetésben pénz az útépítésre. A kormány a matricáktól a következő három évben 4 milliárd zloty (59 forint/zloty) bevételt remélt.