Ötmilliárdos tőkeinjekció a FIAT Autónak

Napi Online
2003.03.03. 11:13
A FIAT ötmilliárd eurót fordít veszteséges autógyártó üzletágának feltőkésítésére - jelentették be pénteken abból az alkalomból, hogy a legnagyobb olasz ipari csoport új csúcsvezetőit, köztük a részvények 30,4 százalékával rendelkező Umberto Agnelli elnököt, valamint Giuseppe Morchio vezérigazgatót és az igazgatótanács új tagjait beiktatták tisztségükbe.

A tőkeinjekció oroszlánrésze, 3 milliárd euró onnan származik, hogy elengedték az üzletágnak a csoport más részlegeivel szemben fennálló adósságát, a többire pedig 18 hónapon belül kell forrást találni. A FIAT szeretné, ha a FIAT Autóban jelenleg 20 százalékos részesedéssel rendelkező General Motors lenne ez a forrás, de az elmúlt hetekben zajlott tárgyalásokon értesülések szerint nem sikerült megegyezni.

Az amerikai autókonszern a hírek szerint az Alfa Romeo márkát és a FIAT brazíliai autógyárát kérte a kétmilliárd euró készpénzért cserében.A csoport ugyancsak pénteken jelentette be, hogy 2002-ben rekordösszegű, 4,26 milliárd euró nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, noha az elemzők csak 3 milliárd körüli veszteségre számítottak. A negyedik negyedévben azonban már 3 milliárd euró üzemi nyereséget sikerült elérni és a FIAT Autó is csak 180 millió euró veszteséget szenvedett el, bár a cél a nullszaldó volt.