A forintot a török és a lengyel események gyengítik

Napi Online
2003.03.03. 12:00
A lengyel belpolitikai válság - a kormánykoalíció felbomlása - lejtőre lökte a zloty árfolyamát, ami áttételesen gyengíti a forint pozícióját is. A magyar fizetőeszközre a török líra esése sem hat kedvezően.

Az euró a pénteki záráshoz viszonyítva közel 1 forinttal drágábban, 244,50 forinton nyitott ma a bankközi devizapiacon, azaz a magyar fizetőeszköz a sávközéptől számított 11,45 százalékon startolt - tájékoztatott az ING Bank üzletkötője.

A szakember szerint a forint gyengülését a lengyel belpolitikai eseményeket, illetve az amerikai csapatok törökországi állomásoztatásáról szóló török döntést követő zloty-, illetve líra-esést "honoráló" hisztérikus reakciók okozták a bankközin.

Úgy tűnik, a forint helyzete stabilizálódott, az euró kurzusa 244,30/70 között ingadozik, csekély érdeklődés és forgalom mellett. A nap folyamán az uniós deviza árfolyama 244-245 forint között változhat, ám pár nap múlva újra erőre kaphat a magyar fizetőeszköz - vélekedett a szakember. A dollárral délelőtt 226,40/60 forinton folyt a kereskedés.

A török líra dollárral szembeni árfolyama a reggeli nyitáskor 5 százalékot zuhant azok után, hogy a parlament nemet mondott amerikai csapatok Törökországba való telepítésére. Az iraki háborús előkészületeket támogató törvényjavaslat legközelebb két hét múlva kerülhet a képviselők elé, ami jelentős nehézségek elé állíthatja az amerikai katonai stratégákat - vélik elemzők. Az elutasító határozattal 30 milliárd dolláros segélytől is eleshet Törökország.

A lengyel koalíciós válság három éves mélypontra küldte a zloty euróval szembeni árfolyamát. Elemzők szerint ugyanakkor a jelenlegi esés annyiban különbözik a korábbi botlásoktól, hogy az események nyomán a kormány EU-pártibb irányvonalat visz majd, ami segítheti a lengyel valuta megerősödését.