Salamon
7 °C
13 °C

Ecostat: Kissé bizakodóbbak a magyar nagyvállalatok

MTI
2003.03.03. 13:20
A legnagyobb magyarországi vállalatok fél éves üzleti várakozásai szerény optimizmust jeleztek februárban - derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb felméréséből. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott összefoglaló szerint a 100 legnagyobb cég véleményét mutató Top-100 index 54 százalék lett februárban, míg januárban 50 százalék volt.

Az Ecostat felmérése szerint a nagyvállalati kör a fogyasztói árak 6,1 százalékos éves átlagos növekedésével számol 2003-ban. Az év utolsó hónapjában az infláció mértékét átlagosan 5,1 százalékra várják a vállalatok.

Februárban a Top-100 nagyvállalat többsége Magyarország gazdasági kilátásait enyhén javulónak ítélte, minden negyedik válaszadó feltételezett csak kis mértékben rosszabbodó adottságokat.

Saját teljesítményük rövid távú előrejelzésében optimistábbak lettek a nagyvállalatok: javuló lehetőségeket a válaszadók 50 százaléka jelölt meg, ami közel fél éve a legmagasabb arány. A termelésnövelés fél éven belüli lehetőségeivel számol a vállalatok 65 százaléka. Ezen belül a válaszadók fele 5 százalék alatti, egytizede 5-10 százalék közötti teljesítménynövekedést valószínűsít.

A cégek jelentős hányada, 29 százaléka a belső piac szűkülését feltételezi a következő hónapokban, és a külföldi értékesítés lehetőségének előrejelzése is kedvezőtlenebb a januárinál. Az előző havi 11 százalékról 25 százalékra bővült azoknak a cégeknek az aránya, amelyek a külföldi értékesítési lehetőségek szűkülésétől tartanak.

A nagyvállalatok fél évre előremutató beruházási hajlandósága növekedett, a januári 52 százalék után februárban 60 százalékuk jelzett beruházási szándékot.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!