Aggasztóan nő a francia munkanélküliség

euractiv.hu
2003.03.04. 10:38
Aggódnak a franciák: az elmúlt időszakban lassan, de biztosan nőtt a munkanélküliek száma. Arányuk januárban meghaladta a 9 százalékot, s emiatt a francia miniszterelnök nemzeti konferenciát hívott össze.

A francia társadalmi ügyek minisztériumának közleménye szerint a francia munkanélküliségi ráta januárban 9,1 százalék volt. A munka nélkül lévő emberek száma 17 ezerrel növekedett decemberhez képest, és összesen 2.323 800-an vannak a nyilvántartásban. Ez 0,7 százalékpontos növekedést jelent decemberhez képest. (Decemberben a növekedés 0.8 százalékpontos, míg novemberben 0.6 százalékpontos volt.)

Az elmúlt időszakban több nagy francia ipari vállalkozás zárta be a kapuját, s februárban a munkanélküliek száma várhatóan ismét ugrásszerűen megnövekszik, hiszen az Air Lib repülőtársaság 3200 alkalmazottját bocsátotta el. A Matra Automobile márciusra bejelentett bezárása után 900-an veszítik el munkahelyüket.

A munkanélküliségi adatok vészes alakulása miatt Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök nemzeti konferenciát hívott össze, amelyen a foglalkoztatottság és a továbbképzés kérdéseiről tárgyalnak majd az illetékesek.