Opening bell a budapesti tőzsdén

Napi Online
2003.03.04. 14:30
Hagyományteremtő szándékkal ma a BÉT-en Kornai János egy csengő megszólaltatásával nyitotta meg a kereskedést. A példa és a csengő New Yorkból érkezett, bár a Wall Street-en - a hazai gyakorlattal ellentétben - a parketten is folyik kereskedés, így a brókerek is hallhatják az "opening bellt".

A kereskedés kezdetét jelző, 1990-ben a New York-i tőzsdétől kapott csengőt a neves közgazdászprofesszor ma újságírók jelenlétében szólaltatta meg. A BÉT közleménye úgy fogalmaz, hogy "a tőzsdei csengetést elvállaló, köztiszteletnek örvendő személyiségek ezzel a gesztussal ki is állnak a tőzsde, mint modern, a gyarapodást és megtakarítást szolgáló intézmény mellett."

Kornai János a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy egy ország tőzsdéjének stabil működése, élénkülése az ország gazdasági életére pozitív hatással van. A BÉT szándékai szerint a nyitócsengetés meghonosítása a tőzsdei kereskedés népszerűsítését szolgálja.

A New York-i börzén olyan személyiségek is megszólaltatták már az "opening bellt", mint például Bon Jovi, de nyitottak már meg kereskedést a WTC összeomlásakor a helyszíni mentésben részt vevő tűzoltók is.

A budapesti börzén a tervek szerint havi rendszerességgel jelzi majd a nyitást csengő.