Amerikai fegyver helyett válasszon európait! - mondják a francia fegyvergyártók

Napi Online
2003.03.04. 14:37
A francia fegyvergyártók vezetői kedden a sajtó nyilvánossága előtt kérték fel az európai országokat, hogy válasszák az öreg kontinensen készült fegyvereket az amerikaiakkal szemben, így biztosítva az európai gyártók életképességét.

A francia légiipari szövetség 2002. évi eredményeit prezentáló gyűlésen a társaság elnöke, Philippe Camus figyelmezetett arra, hogy meg kell szüntetni azt az áldatlan állapotot, miszerint Európa tízszer annyi fegyvert vásárol a tengerentúlról, mint amennyit az Egyesült Államok vásárol az öreg kontinensről.

Európának egyfajta "európai reflexet" kellene kifejlesztenie, amikor fegyverbeszerzéseiről dönt - monsta Camus, aki egyben az EADS helyettes vezérigazgatója is. A legnagyobb légiipari társaság évek óta próbál betörni az amerikai piacra, ám az ottani patrióta szemlélet miatt csak marginális eredményeket sikerült elérnie. Ráadásul az iraki helyzet következtében kialakult amerikai-európai nézeteltérések miatt tovább romlanak az öreg kontinens cégeinek kilátásai a tengerentúlon.

Ezzel szemben az Egyesült Államok vállalatai igen jelentős üzleteket kötnek Európában. Decemberben a Lockheed Advanced Block 52 F-16 C és D változatú gépei a Dassault Aviation Mirage 2000-5 Mk 2-eit és a brit-svéd Jas-39 Gripeneket körözték le a lengyel gépbeszerzési pályázaton; a 48 repülőre szóló 3,5 milliárd dolláros üzlet Kelet-Európa legnagyobb fegyverbeszerzése volt.

A szintén a Lockheed által fejlesztett amerikai F-35 Joint Strike Fighter elkészítésében pedig számos európai ország, így Nagy-Britannia, Dánia, Olaszország, Hollandia és Norvégia is részt vesz - írta a Reuters.