Előírhatja-e az EU, miként kell megszámolni a vadon élő állatokat?

euractiv.hu
2003.03.06. 09:33
Nem szeretnének új, az EU által megszabott erdővédelmi standardokat a dán gazdák. Szerintük a rendszer semmi újat nem ad a jelenlegihez képest, viszont megnehezíti az életüket. Vajon előírhatja-e az EU, hogy miként kell megszámolni a vadon élő állatokat?

A dán erdőtulajdonosok tiltakoznak a közös természetvédő és információ-szolgáltató EU-standardok bevezetése ellen. Az EU Európa-szerte egységesíteni akarja, hogy milyen eljárások szerint számolják meg az erdőben élő vadállatokat, vizsgálják a talaj minőségét és mérjék a kibocsátott széndioxid mennyiségét.

A dán gazdák úgy vélik, hogy a tagállamokra kényszerített eljárások nem hoznak semmi újat a már létező rendszerhez képest, viszont megnehezítik az életüket, s rontják az erdők fenntarthatóságát. "Mindent megteszünk, hogy a rendszer nem legyen túl bürokratikus" - próbálta megnyugtatni a gazdákat Hans Christian Schmidt dán környezetvédelmi miniszter.

A Dán Erdők Szövetsége szerint a közös standardok bevezetését célzó EU-s törekvések ellenkeznek a szubszidiaritással, vagyis azzal az elvvel, hogy a döntéseket a lehető legalacsonyabb, az érintettekhez legközelebbi szinten kell meghozni. Ráadásul az Európai Bizottság Környezetvédelmi Tanácsában a héten tárgyalt megfigyelési ajánlás az erdőszövetség elnöke szerint nem ad alapos rálátást az erdészet gondjaira.