EU: Románia még nem működő piacgazdaság

euractiv.hu
2003.03.06. 09:41
Noha az Amerikai Egyesült Államok jövő hétfőtől működő piacgazdaságnak tekinti Romániát, az Európai Bizottság szerint ez a lépés korai. Az EU novemberben dönt saját minősítéséről.

Az Európai Bizottság jelentése szerint még túl korai deklarálni, hogy Románia működő piacgazdaságnak tekinthető. Az EU értékelése ellentétes azzal a napokban nyilvánosságra hozott amerikai állásponttal, miszerint az ország piacgazdasági státusát március 10-ével elismerik. Az Európai Bizottság szóvivője, Jean-Chistophe Filori szerint az EU megfontolt véleményt fog kialakítani ez ügyben, s az elemzés eredményét novemberben hozzák nyilvánosságra.

Filori tájékoztatása szerint a bizottság nem lát semmilyen kapcsolatot a románok számára kedvező amerikai deklaráció és aközött, hogy Románia szolgálatkész volt az USA-val szemben az iraki háborús készülődés alatt.

Keleti szomszédunk az egyetlen olyan európai uniós tagjelölt, amelynek gazdaságát mind ez idáig nem ismerték el igazi piacgazdaságnak. A románokkal egyenlő esélyekkel indult tagjelöltnek, Bulgáriának tavaly októberben ismerték el ezt a státusát. A két ország leghamarabb 2007-ben csatlakozhat az unióhoz.