Elhalaszthatják az INA-privatizáció eredményhirdetését

MTI
2003.03.07. 14:01
A horvát kormány valószínűleg április közepére halasztja a döntést az INA olaj- és gázipari cég 25 százalék plusz egy részvényes hányadának privatizációjáról - nyilatkozta pénteken újságíróknak egy neve elhallgatását kérvő magas rangú horvát kormányilletékes.

Elmondta, a kormányt a múlt hónapban számos kérdés foglalkoztatta, ezért nem értek rá érdemben foglalkozni az INA-ügylettel, amely pedig alapos tanulmányozásra szorul. Az ajánlatok a január 17-i benyújtástól számítva 120 napig érvényesek - tette hozzá.

A horvát kormány csütörtökön jelölte ki a hat miniszterből álló privatizációs tanácsot, amely az eladással foglalkozik: a testület saját értékelést készít az ajánlatokról, és valószínűleg újra tárgyal a pályázókkal.

Eredetileg március végére tervezték az eredményhirdetést az INA-pályázaton. A versenyben lévő három pályázó az osztrák OMV, a magyar Mol és az orosz Rosznyeft.

Az osztrák Erste Bank olajpiaci szakértői szerint szoros verseny alakul ki az osztrák OMV és a magyar Mol között az INA-részesedésért. A bank által készített "CEE Oil Monthly" piaci jelentés a harmadik kérőt, az orosz Rosznyeft olajvállalatot, magasabb ajánlata ellenére sem tartja esélyesnek. A magasabb ajánlat az OMV esetében sem esik kellő súllyal latba - így az elemzők, akik szerint a horvát kormánynál rendkívül jó fogadtatásra talált a Mol kínálta együttműködési megállapodás és a felajánlott részvénycsere is. "

Az osztrák Die Presse című lap korábban úgy értesült, hogy a privatizációs tanácsadók, a Deutsche Bank és a PriceWaterhouseCoopers, 78 pontra értékelték az OMV 380 millió dolláros ajánlatát, és a Molnak 76 pontot, a harmadik pályázó orosz Rosznyeftnek pedig 64 pontot adtak, jóllehet a Rosznyeft - a lapértesülés szerint - 440 millió dollárt ajánlott a részesedésért. Az összeget a Rosznyeftnél cáfolták, mondván, hogy ajánlatuk jóval 400 millió dollár alatt van.