Brüsszeli értékelés a tagjelöltekről

Napi Online
2003.03.11. 10:46
Magyarország jól halad az EU-tagságra való felkészülésben - állapítja meg az EU brüsszeli bizottságának jelentése, amely mindazonáltal két olyan területet emel ki, ahol további erőfeszítésekre van szükség. A hatoldalas elemzés szerint a minisztériumok belső pénzügyi ellenőrzésében "a hiányok gyors orvoslására van szükség".

A bírálat tulajdonképpen visszatérő, a tavalyi bizottsági országjelentés is sürgette a pénzügyi ellenőrzés jogi kereteinek alátámasztását és az adminisztrációs kapacitás növelését. Brüsszel elsősorban az ellenőrzés függetlenségét szorgalmazza - kérdéses persze, hogy egy állami intézményen belül ez miként valósítható meg.

Szakértők szerint a kínálkozó megoldás a belső átszervezés volna, vagyis ha az auditálásért felelős főosztály közvetlenül a közigazgatási államtitkár alá tartozna. A másik bírált terület - vélhetően ez sem meglepetés - a mezőgazdaság, ahol még mindig van tennivaló annak érdekében, hogy a jövő májusi csatlakozást követően minél zökkenőmentesebb legyen az EU-feltételekhez való alkalmazkodás.

Az Európai Bizottságot az EU koppenhágai csúcstalálkozóján bízták meg azzal, hogy a bővítés előtt fél évvel készítsen jelentést a joganyag átültetéséről és alkalmazásáról, és derítse fel azokat a területeket, ahol ha lemaradások vannak, akkor a tizenötök esetleg extra korlátozással élhetnek.

A mostani jelentés egyfajta figyelemfelhívás; kijelöli azokat a területeket, amelyekre ősszel Brüsszel várhatóan szigorúan összpontosít majd. A visegrádiak közül Lengyelországban találták a legtöbb problémát, például az EU-s pénzek felhasználásának ellenőrzése, a pénzügyi szolgáltatások körének kiszélesítése és a jogi feltételek biztosítása körül, elsősorban a bank-, a biztosítási és az értékpapírpiacon. A versenypolitikában továbbra is megoldásra vár az acélszektor privatizációja, illetve a szükséges strukturális változtatás az állami segélyek ügyében.

Prágának a szakmai képesítések kölcsönös elismerésében vannak jogi teendői, Szlovákián pedig a belső pénzügyi ellenőrzés javítására kidolgozott nemzeti program teljesítését, illetve annak felgyorsítását kérik számon.