Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Brüsszeli értékelés a tagjelöltekről

Napi Online
2003.03.11. 10:46
Magyarország jól halad az EU-tagságra való felkészülésben - állapítja meg az EU brüsszeli bizottságának jelentése, amely mindazonáltal két olyan területet emel ki, ahol további erőfeszítésekre van szükség. A hatoldalas elemzés szerint a minisztériumok belső pénzügyi ellenőrzésében "a hiányok gyors orvoslására van szükség".

A bírálat tulajdonképpen visszatérő, a tavalyi bizottsági országjelentés is sürgette a pénzügyi ellenőrzés jogi kereteinek alátámasztását és az adminisztrációs kapacitás növelését. Brüsszel elsősorban az ellenőrzés függetlenségét szorgalmazza - kérdéses persze, hogy egy állami intézményen belül ez miként valósítható meg.

Szakértők szerint a kínálkozó megoldás a belső átszervezés volna, vagyis ha az auditálásért felelős főosztály közvetlenül a közigazgatási államtitkár alá tartozna. A másik bírált terület - vélhetően ez sem meglepetés - a mezőgazdaság, ahol még mindig van tennivaló annak érdekében, hogy a jövő májusi csatlakozást követően minél zökkenőmentesebb legyen az EU-feltételekhez való alkalmazkodás.

Az Európai Bizottságot az EU koppenhágai csúcstalálkozóján bízták meg azzal, hogy a bővítés előtt fél évvel készítsen jelentést a joganyag átültetéséről és alkalmazásáról, és derítse fel azokat a területeket, ahol ha lemaradások vannak, akkor a tizenötök esetleg extra korlátozással élhetnek.

A mostani jelentés egyfajta figyelemfelhívás; kijelöli azokat a területeket, amelyekre ősszel Brüsszel várhatóan szigorúan összpontosít majd. A visegrádiak közül Lengyelországban találták a legtöbb problémát, például az EU-s pénzek felhasználásának ellenőrzése, a pénzügyi szolgáltatások körének kiszélesítése és a jogi feltételek biztosítása körül, elsősorban a bank-, a biztosítási és az értékpapírpiacon. A versenypolitikában továbbra is megoldásra vár az acélszektor privatizációja, illetve a szükséges strukturális változtatás az állami segélyek ügyében.

Prágának a szakmai képesítések kölcsönös elismerésében vannak jogi teendői, Szlovákián pedig a belső pénzügyi ellenőrzés javítására kidolgozott nemzeti program teljesítését, illetve annak felgyorsítását kérik számon.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!