IMF: egy elhúzódó Irak elleni háború visszavetné a világgazdaságot

Napi Online
2003.03.11. 15:06
A német Handelsblatt tudósítása szerint az IMF áprilisban napvilágot látó világgazdasági prognózisa (World Economic Outlook) komoly gazdasági következményekre hívja fel a figyelmet, amennyiben az iraki háború hosszú ideig tartana és esetlegesen átterjedne a szomszédos országokra is.

A csökkenő fogyasztói és beruházói bizalom, a bizonytalan pénzpiacok és az égbe szökő olajárak nyomán negatív gazdasági spirál keletkezne, amelynek hatásai leginkább Észak-Amerikában és az eurózónában mutatkoznának meg.

Válság esetén egy gyors jegybanki kamatcsökkentést ajánl az IMF, "súlyos, világméretű beomlás" esetén pedig a pénzügyi válságba kerülő országokat rövid lejáratú áthidaló hitelekkal kellene megsegíteni.

Az IMF az iraki háború lehetőségét kizárva is borúsabban látja a világgazdaság és az egyes országok növekedési kilátásait. A világgazdaság a mostani felmérés szerint már kedvező esetben is csak 3,3 százalékkal növekedhet, a szeptemberben prognosztizált 3,7 százalék helyett.

Az amerikai gazdaság 2,6 százalék helyett 2,4 százalékkal nőhet, Japán pedig alig 0,5 százalékos bővülésre számíthat a korábbi 1,1 százalék helyett. Az euróövezet növekedési kilátásai alig 1,3 százalékosak szemben a korábbi 2,3 százalékkal.