A Hungexpo Rt. sérelmezi a Sportaréna-szerződés egyes kitételeit

MTI
2003.03.11. 16:46
A Hungexpo Rt. felvilágosítást kér a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztériumtól (GySIM) a Budapesti Sportaréna építésével kapcsolatos állami kötelezettségvállalásról, mert az interneten közzétett szerződés alapján úgy látják, abban a tevékenységüket, fejlesztési elképzeléseiket hátrányosan érintő rész is szerepel.

A Hungexpo Rt. az MTI-hez kedden közleményt juttatott el, amelyben rámutat: a szerződésben az akkor még Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) azt vállalta, hogy a magyar kormány sem közvetett, vagy közvetlen módon, sem részben vagy egészében nem finanszírozza, vagy nem engedélyezi a finanszírozását olyan fedett csarnok építésének, amely hétezernél több fő befogadására alkalmas, és ebben egyebek között kiállítást, vásárt rendeznének.

A Hungexpo menedzsmentje meglepetéssel állapította meg, hogy a szerződésben az ISM társaságuk tevékenységével és lehetséges fejlesztésével kapcsolatban is vállalt kártérítési kötelezettséget, noha a cég soha nem tartozott és ma sem tartozik a szaktárca irányítása, felügyelete alá.

A Hungexpo szerint a szerződésben szereplő rész azt is jelentheti, hogy a minisztériumnak kártérítést kellene fizetnie, ha döntően magánbefektetéssel, de állami tulajdonban lévő fejlesztési bank hiteléből valósulna meg az a nagyméretű multifunkcionális csarnoképítési terv, amelyen már régóta dolgoznak a részvénytársaságnál.

A cég úgy véli, a kártérítési kötelezettség nagymértékben veszélyeztetné jövőbeni fejlesztési lehetőségeit, privatizációs kilátásait. Ezért a társaság közleményében kijelenti: megtesz minden lépést az érdekeit sértő kitételek megváltoztatása érdekében.