Orsolya
7 °C
10 °C

Válságegyezmény az európai bankok között

euractiv.hu
2003.03.12. 10:34
Kapcsolódó cikkek (1)
A szeptember 11-i támadás idején a világ központi bankjai telefonkapcsolatban álltak egymással annak érdekében, hogy a katasztrófa pénzügyi hatásait kezeljék - innen származott az egyezmény ötlete. Akkoriban az EKB látta el a piacokat dollártartalékokkal, és az USA szövetségi tartalékainak alakulásával összhangban csökkentette a kulcsfontosságú irányadó kamatokat. A most aláírt egyezmény négy órán belül létrejövő kapcsolatot garantál a felelős európai uniós banki hatóságok között.

A március 1-jével életbe lépett megállapodás olyan válsághelyzet teendőit szabályozza, amely potenciálisan nemzetközi és európai uniós következményekkel jár, s bizonyosan érinti az egyéni hitelintézményeket és bankcsoportokat. (Kitér többek között a "pénzügyi és valutapiacot érintő zavargásokra" is.)

A nem nyilvános dokumentum rögzíti a válság esetén kialakítandó nemzetközi együttműködés alapelveit és eljárásait, kijelöli a válság kezelésével megbízott hatóságot, a szükséges információáramlás kereteit, az országok közötti információcsere mechanizmusát. A jelölt országok banki felügyelő hatóságai és központi bankjai az illető ország EU-csatlakozását követően szintén részeseivé válnak az egyezménynek.

- Európában jelenleg szó sincs semmiféle banki válságról, hangsúlyozta Edgar Meister, a német Bundesbank egyik vezetője, az EKB banki felügyelő bizottságának elnöke. A Financial Timesnak német kiadásának adott interjúban azt is kifejtette, hogy egy esetleges öbölháború sem alakítana ki feltétlenül bankrendszeri válsághelyzetet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Őszi szünet

Utazzon el családjával! Segítünk hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat.