Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Uruguay adósságátütemezést kér

MTI
2003.03.12. 13:00
Urugauy 3 milliárd dollárnyi adósság átütmezéséről akar tárgyalni hitelezőivel, hogy elkerülje az Argentínához hasonló fizetésképtelenséget, és megőrizze a bankszektor tekintélyét.

Alejendro Atchugarry gazdasági miniszter és Jilo de Brun jegybankelnök sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy a latin-amerikai ország teljes egészében eleget kíván tenni adósságtörlesztési kötelezettségeinek.

Uruguay "piacbarát átütemezési" elképzelése az egy évnél hosszabb lejáratú devizaadósságokra vonatkozik.

A gazdaság stabilitása és sikeres bankszektor révén egykor "Dél-Amerika Svájcának" tartott Uruguay nem akar olyan helyzetbe kerülni, mint a szomszédos Argentína.

Uruguaynak helyre kell állítania a bankrendszer tekintélyét, amely a turizmus és a szarvasmarha-tenyésztés mellett a gazdaság harmadik fő pillére - mondta az egyik független amerikai gazdaságkutató intézet munkatársa.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt hónapban azt közölte, hogy a hitelezők keresik a 11,4 milliárd dolláros - az éves GDP 90 százalékát kitevő - adósság kezelésének legjobb módját.

Sok elemző azonban kétli az átütemezés hatékonyságát. Az IMF egyelőre nem kommentálta az uruguayi elképzelést, miközben az amerikai pénzügyminisztérium üdvözölte az ország törekvését.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.