Egyesül a Telecom Italia és az Olivetti

MTI
2003.03.12. 13:32
Fúzióról állapodott meg az olasz Telecom Italia távközlési konszern és az Olivetti irodabútorgyártó holding. A szerdai bejelentés szerint az Olivetti hét saját részvényt ajánlott egy Telecom Italia részvényért. Az összeolvadás előreláthatólag júliusig lezárul, és az új vállalat megtartja a Telecom Italia nevet.

A fúziós találgatások miatt a Telecom Italia és az Olivetti, valamint a résztulajdonos Pirelli és Seat Pagine Gialle vállalatok részvényeivel hétfő óta nem kereskedtek.

A Telecom Italia a Pirelli kábel- és gumiipari konszern ellenőrzése alá kerül. A Pirelli 2001-ben a Benetton csoporttal együtt megvette a Telecom Italia 28,7 százalékát az Olivettitől. Az Olivettinek a maga részéről 54 százalékos részesedése van a Telecom Italiában. A fúzió leegyszerűsíti a jelenleg meglehetősen bonyolult, kusza viszonyokat.

A Telecom Italia előzőleg 322 millió euró nettó veszteséget jelentett a tavalyi évről, a megelőző évi 2,07 milliárd euró nettó veszteség után. Forgalma 1,4 százalékkal 30,4 milliárd euróra esett vissza. Működési profitja tavaly 10,6 százalékkal 7,38 millió euróra emelkedett.