A brit szakszervezetek nem akarnak eurót

euractiv.hu
2003.03.18. 09:41
Az egyik legnagyobb és mindeddig "legeurópaibb" brit szakszervezet komoly ellenállást mutat az euró elfogadásával szemben. A legfrissebb felmérés szerint a Britain's General Union tagságának 67 százaléka ellenzi az eurócsatlakozást. A belső felmérés során 1252 szakszervezeti tagot kérdeztek meg - írja a Guardian brit napilap.

A szakszervezet új vezetőjét keresi, miután az-európai irányvonalat képviselő John Edmonds a közelmúltban lemondott. Edmonts szerint az az euró elutasítása egyre erősebb trendet jelent. Paul Kenny, a vezető tisztségére pályázó euroszkeptikus jelölt üdvözölte a felmérés eredményét. Ha őt választják a szakszervezet új elnökévé, akkor a 700 ezer tagot számláló szervezet többé nem támogatja az ország euró-csatlakozását.

George Eustice, a No kampány egyik aktivistája szerint az euró alacsony gazdasági növekedéshez, magas munkanélküliséghez és a közkiadások mérsékléséhez vezet, a szakszervezeti tagok pedig nem szeretnék szembesülni ezekkel a következményekkel.

Nagy-Britannia legnagyobb szakszervezete februárban azt tanácsolta 900 ezer tagjának, hogy egy esetleges népszavazáson az euró elfogadása ellen szavazzanak. Bill Morris, a Transport and General Workers főtitkára szerint, ha az ország alkalmazkodik a stabilitási és növekedési paktum előírásaihoz, akkor veszélybe kerül a munkáspárti kormány közszolgáltatási reformja.

- A növekvő, közel 95 milliárd euróra tervezett közkiadások ellentétben állnak az eurózónát kormányzó szabályokkal - véli a szakszervezeti vezető. Bill Morris szerint a kormánynak inkább a közelgő helyhatósági választásokra mintsem az eurót népszerűsítő kampányra kellene összpontosítania.