Auguszta
4 °C
22 °C

Göran Persson: Az euró az európai együttműködés sarokköve

euractiv.hu
2003.03.20. 10:02
Kapcsolódó cikkek (1)
Az euró az európai együttműködés sarokköve, jelentette ki Göran Persson svéd miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a skandináv országok szempontjából politikai és gazdasági értelmet nyert az egységes európai valuta elfogadása.

- Egy kis exportfüggő országnak, amely úgy dönt, egyedül veti bele magát a globalizált gazdaságba, aligha vannak esélyei a megerősödésre - magyarázta Stockholmban a svéd kormányfő. Göran Persson szerint amennyiben nem cserélik le a törékeny koronát a szilárdabb euróval, Svédország gazdasága jelentősen sérülékenyebbé válhat. A miniszterelnök egy szakszervezeti fórumon kifejtette, hogy az euróövezethez történő csatlakozásnak erős politikai indoka is van.

- Az európai együttműködés fordulópontja lesz a pénznemek egységesítése a kontinensen. Én azt szeretném, hogy Svédország teljes mértékben részt vállaljon ebből az együttműködésből - mondta a kormányfő.

Svédország választópolgárai szeptember 14-én, népszavazáson döntik el, hogy országuk csatlakozik-e a közös európai pénznemet használó övezethez. A legfrissebb közvélemény-kutatások az eurószkeptikusok enyhe fölényét mutatják.

Az Európai Unió tagországai közül 12 vezette be az eurót, míg Svédország, Dánia és Nagy Britannia úgy döntött, inkább az eurózónán kívül marad.

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.