Göran Persson: Az euró az európai együttműködés sarokköve

euractiv.hu
2003.03.20. 10:02
Az euró az európai együttműködés sarokköve, jelentette ki Göran Persson svéd miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a skandináv országok szempontjából politikai és gazdasági értelmet nyert az egységes európai valuta elfogadása.

- Egy kis exportfüggő országnak, amely úgy dönt, egyedül veti bele magát a globalizált gazdaságba, aligha vannak esélyei a megerősödésre - magyarázta Stockholmban a svéd kormányfő. Göran Persson szerint amennyiben nem cserélik le a törékeny koronát a szilárdabb euróval, Svédország gazdasága jelentősen sérülékenyebbé válhat. A miniszterelnök egy szakszervezeti fórumon kifejtette, hogy az euróövezethez történő csatlakozásnak erős politikai indoka is van.

- Az európai együttműködés fordulópontja lesz a pénznemek egységesítése a kontinensen. Én azt szeretném, hogy Svédország teljes mértékben részt vállaljon ebből az együttműködésből - mondta a kormányfő.

Svédország választópolgárai szeptember 14-én, népszavazáson döntik el, hogy országuk csatlakozik-e a közös európai pénznemet használó övezethez. A legfrissebb közvélemény-kutatások az eurószkeptikusok enyhe fölényét mutatják.

Az Európai Unió tagországai közül 12 vezette be az eurót, míg Svédország, Dánia és Nagy Britannia úgy döntött, inkább az eurózónán kívül marad.