Euróbarát brit települések

euractiv.hu
2003.03.21. 09:42
Míg Nagy-Britanniában a politikusok az euró elfogadása mellett és ellen lobbiznak, a hétköznapi életben egyre több város vezetése arra buzdítja a helyi üzleteket, hoteleket, hogy a turisták kényelme érdekében fogadják el fizetési eszközként az eurót.

Az Írország felé kaput jelentő Holyhead kompkikötő-város euróbarát településként hirdeti magát. A város vezetői arról próbálják meggyőzni a helyi kereskedőket, hogy a turisták kényelme és a saját érdekükben fogadják el az eurót is a brit font mellett. A közös európai pénzt elfogadó üzletek, hotelek bejáratára a városvezetés speciális matricát ragaszt.

A kikötővároson keresztül évente 2,4 millió ember utazik át az írekhez, abba az országba, ahol már 2002 februárja óta használják az eurót. Holyheadben jelenleg 20 kereskedő fogadja el a közös európai valutát, s hasonlóképp "eurózónának" nyilvánították tavaly Llangollen városát az International Eisteddfod zenei fesztivál ideje alatt, amit a turisták bőkezű költekezéssel honoráltak. Az ír tulajdonú, ám Észak-Walesben lévő The Celtic Royal Hotel Caernarfon-ban ugyancsak elfogadja vendégeitől az eurót.