Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Jelentősen nőtt tavaly a csődök száma Németországban

MTI
2003.03.21. 11:45
Tavaly erőteljesen nőtt Németországban a csődök száma: a szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint az összesen 84 428 csődeljárásból 37 579 cégek ellen, 46 849 eljárás más adósok esetében indult.

A csődtörvény megújítása miatt az adatok csak a tőke- és egyszemélyes gazdasági társaságoknál összehasonlíthatók: ezeknél a csődök száma tavalyelőtthöz képest 13 százalékkal, 24 025-re nőtt.

A bíróságok a nyílt követeléseket tavaly 61,5 milliárd euróra tették, ebből 51,8 milliárd eurót cégekkel szemben támasztottak. Ezzel a nyílt követelések teljes összege az előző évhez képest mintegy megduplázódott. Ebben nagy része volt annak, hogy tavaly a tíz legnagyobb európai vállalati összeomlásból hét Németországra jutott. Egyebek között a Babcock Borsig, a KirchMedia és a Holzmann is tavaly jelentett csődöt.

A csődkérelem idején az érintett németországi cégeknél legalább 274 ezer munkavállalót foglalkoztattak, de a hiányos adatok miatt a statisztikai hivatal úgy véli, hogy összeségében több alkalmazott lehetett érintve.

2001 december 1-től fogyasztók is kérhetnek maguk ellen csődeljárást, mivel az eljárási költségek megfizetése halasztható.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.