Csődközelben a legrégebbi latin-amerikai légitársaság

MTI
2003.03.23. 12:10
Csődközeli helyzetbe jutott a legrégibb latin-amerikai légitársaság, a kolumbiai Avianca és amerikai leánycége, az Avianca Inc. A légitársaság hétvégi bejelentése szerint pénteken kértek csődvédelmet: a 130 millió dolláros adóssággal küszködő légitársaság ezzel akar időt nyerni, hogy szanálási programját végrehajthassa.

Az 1919 óta fennálló cégnek így 90 napja lesz arra, hogy szanálási tervét előterjessze, addig a légitársaság normálisan üzemel. Az Avinca holdingcégét, a Summát közvetlenül nem érinti a csődvédelem beterjesztése. Az Avianca mellett a Summához tartoznak a Sam és az Aces légitársaságok. A Summa összesen 53 nagy távolságra repülő géppel rendelkezik, amelyek elsősorban latin-amerikai, amerikai és spanyolországi célpontokra repülnek. Évente a társaság 5 millió utas szolgál ki. A csődvédelem nem jelenti a társaság küszöbön álló megszűnését - jelenetette ki a Summa elnöke. A cél a szanálás.

Az Aviancát a repülési ipar 2001. szeptember 11-e nyomán kirobbant átfogó válsága, a magas olajárak következtében növekvő kerozinköltségek és az erőteljes foglaláscsökkenések mellett az argentín válság miatt a pezó leértékelése is sújtotta, legújabban pedig az iraki háború.