Tízmilliárd dolláros veszteséget okoz a légitársaságoknak a háború

MTI
2003.03.23. 12:54
Az iraki háború könnyen újabb 10 milliárd dollárral növelheti a világ repülési iparának veszteségeit, ismét jelentősen csökkentve a repülőre szálló utasok számát - vélekedik a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség, a IATA. A szervezet hétvégi közleménye szerint az iraki háború tovább súlyosbítja a gyakorlatilag 2001. szeptember 11-e óta tartó válságot, és mintegy 30 milliárd dolláros kumulált veszteséghez vezet. A IATA előrejelzései szerint az utasok száma 15-20 százalékkal csökkenhet a megszokott szinthez képest, a visszaesés térségenként különböző lehet.

A IATA utalt arra, hogy az elmúlt héten már több mint száz légitársaság jelentett be 2-3 százalékos emelést - általában csak április közepei hatállyal - elsőosztályú, illetve rugalmas viteldíjaiban, hogy fedezni tudja a háború nyomán növekvő üzemanyag- és biztosítási költségeket. A szervezet adatai szerint naponta mintegy 150 járat szeli át a közel-keleti légteret.

A IATA 24 órás rendkívüli szolgálatot állított be, hogy ezzel segítse légitársaságait az útvonaltervezésben és járatok üzemeltetésében a háború alatt. A szervezet főigazgatója egyúttal sürgette a kormányokat: engedélyezzék a szabad egyesülést légitársaságaik számára és segítsék az ágazatot a válság túlélésében.