Visszavette eredményvárakozásait a Bertelsmann

MTI
2003.03.24. 16:24
Az elhúzódó gazdasági dekonjunktúra miatt visszafogta eredményelőrejelzését a Bertelsmann médiakonszern. A Financial Times Deutschland hétfői számában megjelent interjúban Gunter Thielen elnök az általános gazdasági környezettől tette függővé az eredményesség alakulását.

A Bertlesmann az eredeti tervek szerint 2005-ig tíz százalékos haszonkulcsot kívánt elérni, ami a jelenlegi megduplázását jelentené. A konszern kedden teszi közzé 2002-es mérlegbeszámolóját.

- Átlagos gazdasági helyzetben 2005-ig teljesíteni tudnánk a tíz százalékos nyereségkulcs elérésére kitűzött célunkat - jelentette ki Thielen úr. - A jelenlegi nyomott gazdasági helyzetben azonban erre nincs lehetőség. A legjobb esetben is 7-8 százalékos nyereségességre számíthatunk.

A német gazdaság jelenleg meglehetősen rossz állapotban van. Az Egyesült Államokban február és március folyamán a háborús aggodalmak miatt komoly visszaesést szenvedtünk el. Mindez még pozitív irányba is változhat, de ha a háború elhúzódik, akkor tovább romlik a helyzet - tette hozzá.

Kedden az előzetes becslések szerint 18,4 milliárd eurós forgalomról, 900 eurót meghaladó működési eredményről és öt százalékos haszonkulcsról számol be a médiakonszern. A beszámolási időszak pénzügyi évről naptárira történt módosítása miatt pontos bázis adatok nem állnak majd rendelkezésre.

A Bertelsmann érdekeltségi körébe tartoznak az RTL Group tévécsatorna, a BMG zeneműkiadó, a Random House könyvkiadó vállalat, és a Verlag Gruner & Jahr sajtó csoport, valamint számos könyvklub is. A konszern forgalmának egyharmada a német piacon, egyharmada az Egyesült Államokban, míg a fennmaradó hányad a többi piacon keletkezik.