Húszéves mélyponton a holland fogyasztói bizalom

MTI
2003.03.25. 09:36
Kedden három friss adatsor is arra vallott, hogy az euróövezetben továbbra sem lehet fellendülésre számítani, ráadásul, minden jel szerint, egyelőre az Európai Központi Bank (EKB) sem szándékozik ösztönzést adni a régió gazdaságának.

Franciaországban februárban 0,5 százalékkal csökkent a lakosság árufogyasztása, és 2,1 százalékkal volt nagyobb, mint tavaly februárban - közölték a francia statisztikai hivatalban kedden. Januárban 0,6 százalékkal nőtt a fogyasztás, végleges adat szerint. A korábbi előzetes adat 0,2 százalékos visszaesést jelzett.

A fogyasztói bizalom közel hatéves mélypontra süllyedt Franciaországban februárban. Francis Mer pénzügyminiszter nemrég azt jósolta, hogy a munkanélküliség a következő hónapokban 9,5 százalékra nő a januári 9,1 százalékról.

Olaszországban márciusban a vártnál jobban csökkent az üzleti bizalom, elsősorban az iraki háborús kilátások miatt. A kormány által finanszírozott ISAE gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója 92,8 pontra süllyedt a februári 93,7 pontról - közölték kedden. A februári adatot kedden véglegesítették, a korábbi előzetes adat 94,2 pont volt februárra.

Hollandiában a fogyasztói bizalom húszéves mélypontra csökkent márciusban: az ottani statisztikai hivatal kedden kiadott jelzőszáma mínusz 38 pont volt, a februári mínusz 37 pont után. Továbbra is borúlátás uralkodik a holland vállalatok többségénél is: az üzleti bizalmi mutatójuk mínusz 6,6 pont volt márciusra, kissé javulva a februári mínusz 6,8 pontról.

Az EKB fő közgazdásza és igazgatótanácsi tagja, Otmar Issing hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a bank fő feladata most a bizalom erősítése, és a bank meg fog felelni minden kihívásnak. Ám egyszersmind óva intett a "túlzott várakozásoktól", és ezt a piacon úgy magyarázták, hogy április elején az EKB nem folytatja a kamatcsökkentést.