Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

KSH: folytatódott a gazdaság lassú élénkülése

MTI
2003.03.25. 12:37
A múlt év második felében megkezdődött lassú gazdasági élénkülés januárban folytatódott - állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal gazdasági összefoglalója.

A jelentés kiemeli: a külkereskedelem egyensúlya javult. A folyó fizetési mérleg hiánya azonos a tavalyival. Az államháztartás deficitje kissé emelkedett. A fogyasztói árak növekedési ütemének mérséklődése január-februárban folytatódott. A foglalkoztatottak száma változatlan, a munkanélküliség kissé nőtt. A bérkiáramlás továbbra is magas.

Az ipari termelés tavaly januárhoz képest 4,7 százalékkal emelkedett, bár a decemberi viszonylag magas bázishoz képest némileg csökkent. A növekedés szinte kizárólagos forrása az export volt - emeli ki a jelentés.

A külkereskedelmi forgalommal kapcsolatban a jelentés kiemeli, hogy bár annak értéke euróban mérve kissé mérséklődött januárban, az eddigi tapasztalatok szerint az utólagos korrekciók nyomán mind az export-, mind az importadatok felfelé módosulnak majd.

A KSH jelentése szerint az iparstatisztika exportadatai is alátámasztják a szakértői becsléseket: a korrigált export némi növekedést, az import pedig enyhe csökkenést mutat majd. Az áruforgalom deficitje csökkent.

A folyó fizetési mérleg januári hiánya azonos a tavalyival, az államháztartás január-februári deficitje azonban kissé emelkedett. A deficit növekménye, meghatározóan a finanszírozás sajátosságaival összefüggésben, a társadalombiztosítási alapokban jelent meg.

A fogyasztói árak növekedési ütemének mérséklődése január-februárban folytatódott, több tényező azonban - a KSH jelentésének készítői szerint - a folyamat kifulladását jelzi. Erre utal a termelői árak alakulása az iparban, az építőiparban és a mezőgazdaságban egyaránt.

A jelentés szerint a foglalkoztatottak száma nem változott, a munkanélkülieké emelkedett. A reálkereset januárban az előző év azonos időszakához képest 18 százalékkal nőtt. A magas növekedésben azonban az is szerepet játszott, hogy az év végi juttatások kifizetése az idén nagyobb részben húzódott át januárra, mint tavaly.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.