EU-segítség az európai légitársaságoknak

MTI
2003.03.25. 14:06
Az Európai Bizottság mérlegeli annak lehetőségét, hogy az iraki háború következményeire való tekintettel engedélyezzék a tagországok kormányainak a légitársaságok célzott megsegítését.

Olyan támogatási formán gondolkoznak, amely semmiképpen sem járna a verseny torzulásával és nem hátráltatná az ágazat szükséges szerkezeti átalakítását. A bizottság energetikai és közlekedési ügyekben illetékes tagja, Loyola de Palacio dolgozta ki az erre vonatkozó javaslatokat. A bizottság várhatóan szerdán hozza nyilvánosságra a tervet.

A bizottság a 2001 szeptember 11-i események után jó egy éven át engedélyezte, hogy a kormányok állami garanciát nyújtsanak a terrorista rajtaütések okozta veszteségek fedezésére. Hasonló megoldásra gondolnak ezúttal is, még ha egyes EU - tagországokban felmerül az öböl térségében a járatkiesések miatt elszenvedett károk kompenzálásának igénye is.

A várható megoldás az lesz, hogy a kormányok garanciát nyújthatnának a háborús kockázatokra a légitársaságoknak, ha ilyen jellegű biztosítás kötését a magánbiztosítók nem vállalják. A repülőtereken , illetve a gépeken elrendelt fokozott biztonsági intézkedések többletköltségeire is kaphatnának támogatást a cégek.