Veszteséges a Levi Strauss

MTI
2003.03.25. 16:16
Az amerikai Levi Strauss and Co., a világ egyik legpatinásabb farmergyártója kedden veszteséget jelentett az első üzleti negyedévéről, a gyenge európai kiskereskedelmi forgalomra és a kamatköltségeire hivatkozva.

A Levi Strauss and Co. nettó vesztesége 24 millió dollár volt a február 23-án végződött első üzleti negyedévében. Egy évvel korábban 42 millió dollár volt a tiszta haszna. Egyszeri tételek nélkül is 27 millió dollár lett volna a nettó vesztesége az első üzleti negyedévben.

A működési nyeresége 359 millió dollárra, a forgalom 41,1 százalékára csökkent az egy évvel korábbi 399 millió dollárról, az akkori forgalom 42,6 százalékáról. A nettó értékesítés, azaz forgalmi adó nélkül, 875 millió dollár volt, 6 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Erre az évre az értékesítés 2-5 százalékos növelését jósolják a vállalatnál.

A Levi Strauss forgalma 1997 óta csökken egyfolytában, a cég azóta üzemeket zárt be, többezer állást megszüntetett és bővítette a kiskereskedelmi hálózatát, hogy közelebb legyen a piachoz. A Levi Strauss and Co. magánkézben van, nem jegyzik a tőzsdén, de adóssága miatt köteles beszámolni a mérlegéről.