Ambrus
-7 °C
3 °C

Felére csökkent a Bundesbank profitja

MTI
2003.03.26. 15:08
Ernst Welteke, a Bundesbank elnöke, a Bandesbank tavalyi eredményeinek szerdai ismertetésekor kifejtette: a német gazdaság a "majdnem stagnálás" elnyújtott állapotában van immár közel két és fél éve, bár a pénzügyi politika nem gátolja a fellendülést.

Welteke szerint az eurózóna egységes pénzügypolitikájától nem várható el, hogy orvosolja az egyes tagországok problémáit.

A Bundesbank szerdán közzétett adatai szerint a német jegybank tavalyi tiszta nyeresége még a felét sem éri el 2001-es profitjának: a nyereség 5,437 milliárd euró, a 2001-es 11,24 milliárd euró után. Ez elsősorban kamatjövedelmekből - 4,2 milliárd euró - és az árfolyamnyereség nyomán a devizatartalékok értékbeli növekedéséből realizált profit.

2001-ben a Bundesbank története második legnagyobb nyereségét érte el, mindenekelőtt a nagy kamatjövedelmek és a devizatartalékokból a jelentős dolláreladások miatt.

A Bundesbank tavalyi nyeresége teljes egészében az államé: a nyereségéből 3,5 milliárd euró a német államháztartást illeti, a maradékot a német újraegyesítési alap adósságainak fizetésére fordítják.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.