Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Egyszerre nőtt a foglalkoztatottság és a munkanélküliség

Napi Online
2003.03.27. 11:01
A 2002. december - 2003. február közti három hónapban Magyarországon a foglalkoztatottak száma 3 millió 903 ezer fő, a munkanélküliségi ráta pedig 6,4 százalék volt - jelentette a KSH.

Az időszakot a gazdasági aktivitás növekedése jellemezte, a munkavállalási korú népesség aktivitási rátája 64,7 százalék volt, 1,5 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A gazdaságilag aktív népességen belül mind a foglalkoztatottak, mind a munkanélküliek száma emelkedett.

Az ILO-definíció szerinti munkanélküliek száma 267 ezer volt, ami 6,4 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg, ez 0,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A növekedésben egyrészt szerepet játszott a normál szezonális hatás mellett a különösen kedvezőtlen időjárás is, másrészt a munkavállalási korú nem foglalkoztatottak egyre nagyobb része tartozik az aktívan állást keresők közé.

Valamelyest emelkedett a rövidebb ideig munka nélkül levők aránya, a munkanélküliség átlagos ideje 15 hónapra csökkent. Minden 5. munkanélküli 25 évesnél fiatalabb volt, s a fiatalok esetében nőtt leginkább a munkanélküliségi ráta.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!