Elakadt a Mol Slovnaft-tranzakciója

Napi Online
2003.03.27. 12:58
Elakadt a Slovnaft tranzakció - ismerte el Hernádi Zsolt, a Mol elnöke a Napi Online munkatársának kérdésére. A Mol a szlovák illetékesektől kérte a múlt csütörtöki 202 ezer darabos kötés törlését.

A Slovnaft papírok kereskedését a szlovák J&T Securities brókercég kérésére függesztették fel, mert az olajipari cégben közel 15 százalékot birtokló befektetési csoportot vezető brókerház magasabb árat szeretne kiharcolni részvényeiért. (Feltehetőleg a vételi árfolyam emelésének céljából ők generálták a múlt hétvégi, a felvásárást közel 12 milliárd forinttal drágító hatalmas forgalmat is).

A Mol a határozatlan idejű felfüggesztés alatt a szlovák versenyhivatal által is engedélyezett 31,6 százalékos paketthez sem tud hozzájutni, a szlovák törvények értelmében ugyanis ez csak a tőzsdén való átkötéssel lenne megvalósítható.

A felfüggesztést kérő J&T brókercég indoklása szerint az elmúlt 180 nap átlagárába a Slovbenának és a Slovintegrának sajátrészvényekben és készpénzben fizetett összeget is bele kell számolni. Véleményük szerint az ajánlati ár így a Mol álltal számított 1380 koronáról 1540 koronára emelkedne.