Lengyelország: 40 milliárd euró kell a környezetvédelmi felzárkózáshoz

euractiv.hu
2003.04.01. 09:52
Lengyelország a jelek szerint máris összetűzésbe kerül Brüsszellel a csatlakozás környezetvédelmi feltételei kapcsán. Varsónak nem kevesebb, mint 40 milliárd eurót kellene befektetnie annak érdekében, hogy az EU környezetvédelmi feltételeit néhány éven belül teljesítse. Ez az összeg egyenlő az ország teljes évi költségvetésével.

Az Európai Unió jelentős támogatása nélkül Lengyelország nem tud eleget tenni a tizenötök által kidolgozott környezetvédelmi követelményeknek, nyilatkozta Czeslaw Sleziak lengyel környezetvédelmi miniszter.

A környezetvédelmi infrastruktúra tökéletesítésére 2004 és 2006 között Lengyelország 2-2,5 milliárd eurós támogatást kaphat az EU-alapokból. Mindemellett az EU-csatlakozás feltételei szerint Lengyelországnak körülbelül 40 milliárd eurót kell majd környezetvédelmi beruházásokra fordítania, s e kötelezettséget legfeljebb 2015-ig odázhatja el, eddig tart a csatlakozási szerződésben rögzített átmeneti időszak.

A környezetvédelmi miniszter úgy vélekedik: a lengyel vállalkozók és a társadalom képtelen egymagában viselni a hatalmas költségeket, így a miniszter Brüsszel további hathatós támogatására számít.

Van néhány terület, amelyet illetően a lengyel vezetők számára különös nagy fejfájást okoz az Európai Unió követelményeihez való igazodás. Ilyen például a szennyvíz-gazdálkodás, a felszíni vizek minőségének javítása ivóvíz előállítása céljából, valamint a háztartási hulladék elszállításának a lakott területek 95 százalékára történő kiterjesztése.