Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Járai kamatdöntést ígér és a büdzsét félti

Napi Online
2003.04.01. 15:08
Járai Zsigmond szerint amennyiben az Európai Központi Bank esetleges kamatvágása forinterősödést vált ki, az MNB sem habozik majd meghozni kamatdöntését. A jegybankelnök úgy véli: a magyar EU-csatlakozás az első néhány évben negatív hatással lesz a büdzsére.

Jelenleg nincs ok a jegybanki kamatok megváltoztatására, ám amennyiben az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntése a forinterősödést vált ki, az MNB is lépni fog - jelentette ki Járai Zsigmond jegybankelnök Prágában, akit a Reuters idézett. Az EKB holnapután, azaz április 3-án dönt a kamatokról, s egyre erősebb a csökkentésre irányuló nyomás, hiszen az eurózóna gazdasága kókadozik, az üzleti bizalom pedig gyenge.

Az MNB vezetője úgy vélekedett, hogy a magyar EU-csatlakozás hasznos lesz, ám az ország költségvetési hiánya a belépés nyomán emelkedik majd. Járai szerint a magyar gazdaság még nem készült fel eléggé az EU-bővítés összes lehetséges előnyének kihasználására, a csatlakozás büdzsére gyakorolt hatása legalábbis az első néhány évben negatív lesz.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.