Elbocsátások az American Airlines-nál

MTI
2003.04.02. 12:34
A pénzügyi válság szélére sodródott American Airlines, a világ legnagyobb légitársasága a jövő évben elbocsát 2500 pilótát. A pilóták egy részétől nyugdíjazással válnak meg. Az American Airlines jelenleg 12 ezer pilótát foglalkoztat.

A lépés része a szakszervezetekkel elért előzetes megállapodásnak, amellyel sikerült megmenteni a csőd bejelentésétől a vállalatot. Ezt megelőzően közölték kedden, hogy az alkalmazottak milliárdos nagyságrendű fizetéscsökkentésbe és más megtakarításokba is beleegyeztek, elkerülendő a csődöt.

A pilótákon a megtakarítás 660 millió dollár lesz, a légikísérőkőn 340 millió dollár, a földi kiszolgáló személyzeten 620 millió, az igazgatási személyzeten 180 millió dollár. A bércsökkentés 20 százalékig terjed a különböző csoportokban. A szakszervezeti tagok még két hét gondolkodási időt kaptak.

A légitársaságnak évi 4 milliárd dolláros megtakarításra van szüksége működésének folytatásához. Az American Airlines anyavállalata, a AMR Corp. az utóbbi két évben csaknem 5,3 milliárd dollár veszteséget halmozott fel.