A Világbank 2,3 százalékos világgazdasági növekedést vár

MTI
2003.04.03. 11:34
A Világbank szerint a világgazdaság növekedése elérheti a 2,3 százalékot a tavalyi 1,7 százalék után. A Világbank arra az esetre lát gyorsulást az idén, ha az iraki háború viszonylag gyorsan véget ér. A nemzetközi pénzügyi szervezet - amely szerdán tette közzé átfogó jelentését - korábban még 2,5 százalékos növekedést prognosztizált az idei globális növekedésre.

Kiemelkedő ütemben nőhet a kelet-ázsiai régió gazdaság, élén Kínával. A Világbank a múlt év decemberében még 6,1 százalékos növekedést jövendölt 2003-ra a térségnek, most ezt 6,4 százalékra vitte fel.

Ebben az évben ugyan a közvetlen beruházások szerényen növekednek (a külföldiek nettó befektetései 2 milliárd dollár körüli értékben 145 milliárd dollárra), de a fejlődő országokból az utóbbi években jellemző tőkemenekülés alábbhagy és a nevezett országcsoport gazdasági növekedése 2003-ban elérheti a 4 százalékot is. A múlt évben növekedésük üteme 3,1 százalékos volt a nemzetközi pénzügyi szervezet szerint.

A Világbank úgy látja, a fejlődő államok már nem annyira a külföldiek beruházásaira vannak ráutalva, fontosabb lett számukra a külföldön dolgozóktól érkező pénz. Számításai szerint 2001-ben a fejlett államokból - elsősorban az Egyesült Államokból - 72 milliárd dollárt meghaladó összegű ilyen tőke ment a fejlődő országokba, hazai össztermékük növekedéséhez 1,3 százalékkal járult hozzá. Fő kedvezményezettje Mexikó és India volt, ezekbe a kivándoroltak átutalásaiként 10-10 milliárd dollárnyi érkezett.