Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

A Világbank 2,3 százalékos világgazdasági növekedést vár

MTI
2003.04.03. 11:34
A Világbank szerint a világgazdaság növekedése elérheti a 2,3 százalékot a tavalyi 1,7 százalék után. A Világbank arra az esetre lát gyorsulást az idén, ha az iraki háború viszonylag gyorsan véget ér. A nemzetközi pénzügyi szervezet - amely szerdán tette közzé átfogó jelentését - korábban még 2,5 százalékos növekedést prognosztizált az idei globális növekedésre.

Kiemelkedő ütemben nőhet a kelet-ázsiai régió gazdaság, élén Kínával. A Világbank a múlt év decemberében még 6,1 százalékos növekedést jövendölt 2003-ra a térségnek, most ezt 6,4 százalékra vitte fel.

Ebben az évben ugyan a közvetlen beruházások szerényen növekednek (a külföldiek nettó befektetései 2 milliárd dollár körüli értékben 145 milliárd dollárra), de a fejlődő országokból az utóbbi években jellemző tőkemenekülés alábbhagy és a nevezett országcsoport gazdasági növekedése 2003-ban elérheti a 4 százalékot is. A múlt évben növekedésük üteme 3,1 százalékos volt a nemzetközi pénzügyi szervezet szerint.

A Világbank úgy látja, a fejlődő államok már nem annyira a külföldiek beruházásaira vannak ráutalva, fontosabb lett számukra a külföldön dolgozóktól érkező pénz. Számításai szerint 2001-ben a fejlett államokból - elsősorban az Egyesült Államokból - 72 milliárd dollárt meghaladó összegű ilyen tőke ment a fejlődő országokba, hazai össztermékük növekedéséhez 1,3 százalékkal járult hozzá. Fő kedvezményezettje Mexikó és India volt, ezekbe a kivándoroltak átutalásaiként 10-10 milliárd dollárnyi érkezett.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!