A háború miatt csökken a németek utazási kedve

euractiv.hu
2003.04.03. 11:59
A német turisták elkerülik a nagy amerikai városok látogatását, mert félnek a terrorista támadásoktól - áll egy, még az iraki háború kitörése előtt készített elemzésben. A FUR utazási szokásokat vizsgáló kutatásának adatai szerint idén 30 százalékkal csökkent a németek érdeklődése a tengerentúli repülés iránt.

Ez az eredmény ellentmond az amerikai turisztikai hatóságok és a német utazásszervezők tapasztalatainak. A németek számára ugyanis vonzóvá teszi az USA-t az erős euró. Ilyen ellentmondásos körülmények közepette bontakozott ki a világ turizmusára már most mély hatást gyakorló iraki válság.

Rita Hille, az amerikai utazásokra szakosodott német szakember szerint február közepe óta az emberek rendre visszamondják a foglalásokat a mélyülő iraki krízis miatt. A szakértő szerint idén 1,45 millió német látogatja meg az USA-t, ami több a tavalyi 1,3 milliónál, ám messze elmarad az 1990-es évek végén regisztrált kétmillió látogatótól.

Hasonló adatokat regisztráltak a Franciaországba utazó amerikaiak esetében is. A francia idegenfogalmi hatóságok szerint az iraki háború miatt negyedével csökkent a francia üdülőhelyek előjegyzésének száma. A hatóságok szerint nincs szó pánikhangulatról, az előfoglalásokat nem mondják le tömegesen, az emberek várják a háború gyors befejezését.