Maradásra kérik fel Wim Duisenberget

euractiv.hu
2003.04.04. 09:45
Az Európai Unió pénzügyminisztereinek mai athéni munkatalálkozóján várhatóan széles körű támogatást nyer a Wim Duisenberg EKB-elnök mandátumának meghosszabbítására irányuló szándék, amely immár kezd valóságos mozgalommá válni.

Az Európai Központi Bank elnöki posztjára kiszemelt Jean-Claude Trichet, a Francia Központi Bank kormányzója még mindig bírósági ügyének befejezésére vár. A vád lényege, hogy az állami tulajdonban lévő Credit Lyonnaise hamis jelentést készített, s akkoriban Jean-Claude Trichet látta el a pénzügyminisztérium államkincstárának igazgatói tisztségét, tehát érintett lehetett az ügyben.

Saját elképzelése szerint Wim Duisenberg július 9-én, 68. születésnapján kívánt visszavonulni a bank éléről. A Jean-Claude Trichet-t érintő ügyben várhatóan június 18-án hirdetnek ítéletet, s amennyiben a bíróság valamilyen formában felelőssé teszi a pénzügyi vezetőt a botrányért, illetve a gyanúnak csupán kis árnyékát is veti hitelességére, Franciaország várhatóan más jelölt után néz.

Wim Duisenberg a helyzetet mérlegelve úgy döntött, addig marad az EKB élén, amíg szükséges. Ugyanakkor jelezte, nem szeretne kitölteni egy újabb teljes mandátumot.