A Fiat eladja repülőgépgyárát

MTI
2003.04.07. 10:54
Az olasz FIAT-csoport emlékeztetőt írt alá az amerikai The Carlyle Group pénzügyi befektető társasággal arról, hogy eladja neki a FIAT Avio repülőgépgyárat. A FIAT közleménye szerint a részleg értékét 1,6 milliárd euróban állapították meg a vagyon és az adósság beszámítása alapján, de a részletes átvilágítás még hátravan, és körülbelül öt hétig tart.

A közlemény szerint az olasz állami ellenőrzésű Finmeccanica védelmiipari vállalat is részt vesz a tárgyalásokban mint ipari partner, "esetleges megfelelő döntésekre tekintettel".

Olasz lapértesülések szerint a Finmeccanica esetleg megveszi a FIAT Avio 30 százalékát, és csak a többit adják a The Carlyle Groupnak. A FIAT Avio és fontos katonai szállító Olaszországban. Olyan spekulációk is vannak, hogy a Finmeccanica és a The Carlyle Group esetleg egyesíti a FIAt Aviót a német-amerikai Daimler/Chrysler autógyár repülőgépmotor-részlegével.

A FIAT felügyelőbizottsága március végén már eldöntötte, hogy eladja a csoport biztosítótársaságát, a Torót a De Agostini kiadónak. Az Agnelli család holdingtársasága, a Giovanni Agnelli and C. pedig ugyanakkor 250 millió eurós tőkeinjekciót adott az ipari csoportnak. A biztosító eladása 2,4 milliárd eurót hoz a FIAT-nak.

A Toro és az Avio eladásával a FIAT újabb lépéseket tesz a december végén 3,8 milliárd eurós adósságának csökkentése és a FIAT Auto megmentése felé. A válságban levő autógyártó részleg, a FIAT Auto megmentéséhez 5 milliárd eurós tőkeemelést tervez a FIAT-csoport. Ennek része az Agnelli családi holding beruházása és a Toro biztosító eladása is: ez utóbbi bevételből 350 millió eurót fordítanak a tőkeemelésre, és körülbelül 1,4 milliárd eurót az adósság csökkentésére.