Csökkent a fúziók száma az európai IT-szektorban

MTI
2003.04.07. 14:37
Tavaly lényegesen kevesebb vállalati fúzió, cégfelvásárlás történt az európai információs technológiai szektorban. Az Ernst&Young felmérése szerint 2002-ben 949 fúzió volt az ágazatban, 50 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Még erőteljesebb volt a visszaesése azoknak a vállalati egyesüléseknek ( 159), amelyekben német vállalatok is részt vettek. A legaktívabb a számítógép-programokat gyártó szektor volt: ebben az ágazatban 375 vállalati összevonás történt, a legkevesebb pedig a készülék gyártásban (hardware) 77 vállalati fúzióval.

A brit IT cégek voltak Európában a legszorgalmasabb vevők és eladók. Az amerikai vevők érdeklődése az európai vállalatok iránt sokkal kevésbé meredeken esett ( mínusz 22 százalék), mint a tengerentúlon befektető európai vállalatok száma ( mínusz 60 százalék).

Egyre kevesebb európai vállalat merészkedik az Egyesült Államokba, az ottani kockázatok miatt inkább a hazai, nemzeti piacukon tevékenykednek - közölte Carsten Risch, az Ernst&Young szakértője. Főképp a német vállalatok ütköztek nehézségekbe az akvizíciók finanszírozásakor - jegyezte meg.