Tavaly 26 százalékkal nőtt a Tesco bevétele

MTI
2003.04.08. 12:21
A Tesco Globál Áruházak Rt. tavaly 236,8 milliárd forint nettó bevételt ért el, ami 26 százalékos növekedés a 2001. évi 187,6 milliárd forintos forgalomhoz képest. A Tesconak jelenleg 26 áruháza van Magyarországon, s az idén további 7 nyitását tervezik.

Paul Kennedy vezérigazgató keddi tájékoztatóján elmondta, az első idei nyitás májusban lesz Budapesten a Váci úton, a második júniusban Siófokon, a harmadik júliusban Mosonmagyaróváron. A további négy áruház helyszínét egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

A Tesco tavaly 5 új egységet nyitott, és 36 milliárd forintot fordított beruházásokra Magyarországon. A vezérigazgató szerint a következő öt évben is folytatható az agresszív terjeszkedési politika.

Kérdésre válaszolva Paul Kennedy kritikával szólt a beszerzési ár alatti értékesítés napokban hatályba lépett tiltásáról. Véleménye szerint az intézkedés korlátozza a szabadkereskedelmet, negatív hatással lehet a kiskereskedők és a beszállítók árrésére egyaránt, és bizonyos termékeknél a fogyasztói árak emelkedéséhez vezethet. Hozzátette, hogy a szabályozás nem felel meg az uniós tagállamok többségében alkalmazott gyakorlatnak sem.

A vezérigazgató nem kívánt reagálni arra a piacon elterjedt hírre, miszerint a Tesco a Kaiser's-hálózat felvásárlását tervezné.