A Lukoil perekkel védené iraki érdekeltségeit

MTI
2003.04.08. 12:56
Oroszország vezető olajcége, a Lukoil több évre megakadályozza a hatalmas iraki nyugat-kvurnai olajmező fejlesztését, ha amerikai vagy brit cégek megkérdőjeleznék vezető szerepét a programban - nyilatkozta a Lukoil alenöke, Leonyid Fedun a Komerszant gazdasági napilapnak.

Fedun kijelentette: cége legalább 20 milliárd dolláros kártérítési keresetet indít minden vállalat ellen, amely az olajmezőre vet szemet, és a nemzetközi bíróságokon megpróbálja elérni, hogy az iraki nyersolajat szállító tankhajókat tartóztassák fel.

- A következő nyolc évben senki sem fejlesztheti ezt a mezőt nélkülünk. Ha valaki a Lukoilt ki akarja semmizni, a genfi választott bíróság elé visszük az ügyet. Ezek a perek 6-8 évig tartanak - tette hozzá.

Olajipari elemzők szerint az amerikai ChevronTexaco, az ExxonMobil és a ConocoPhillips a brit-holland Royal Dutch/Shellel, a British Petrollal és a francia TotalFinaElffel küzd a főbb kitermelési koncessziókért, ha a háború utáni Irakban sor kerül az olajipari privatizációra.

A háború után helyzetben a legtöbb vesztenivalója az orosz cégeknek van, mivel a Szaddám Huszein-féle vezetéssel már 4 milliárd értékű megállapodást írtak alá olajkutak fúrására, olajipari berendezések szállítására és az iraki olajmezők fejlesztésére.

A fő szerződés egy 3,7 milliárdos megállapodás volt, amelynek értelmében a Lukoil, a kisebb Zarubezsnyeft és a Masinnoimport közösen fejlesztheti a nyugat-kvurnai olajmezőt.

Irak azonban 2002 őszén felmondta a Lukoillal kötött szerződést, az orosz cég szerint azonban jogi szempontból ez még mindig az ő területe. Bagdad azt állítja, hogy a Lukoil nem tett eleget a 3,7 milliárd dolláros szerződésben foglalt kötelezettségeinek, december közepéig nem indította be a fejlesztési munkákat a nyugat-kvurnai mezőn, ezért Irak csak arra hajlandó, hogy a vonatkozó tervezetre új szerződést kössön, nem zárva ki abból más cégeket.