Olaszország is átlépi a költségvetésihiány-küszöböt?

euractiv.hu
2003.04.09. 10:20
Az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzései várhatóan Olaszországot is a stabilitási és növekedési paktum előírásait megszegő országok csoportjába sorolják. Ily módon immár az EU négy nagy gazdaságának nem sikerül teljesíteni a paktumban vállalt kötelezettségeket.

Portugália, Németország és Franciaország után a GDP 3 százalékát meghaladó költségvetési hiányával jövőre Olaszország is csatlakozik az EU költségvetési szabályait megszegő tagországok csoportjához. Róma már enélkül is adóssággondokkal és növekvő nyugdíjkötelezettséggel kénytelen szembesülni, most pedig a fokozódó munkanélküliség, a gyenge exportkilátások és a globális gazdasági mozdulatlanság miatt a bizottság várhatóan az euróövezet teljes gazdaságát illetően kedvezőtlen előrejelzéseket fogalmaz meg.

Azok a tagországok, amelyek eleget tesznek a stabilitási és növekedési paktum kemény szabályainak, most becsapottnak érzik magukat, s számukra az sem jelent elégtételt, hogy Portugáliát kemény bírálatot kapott. Az ország ugyanis népszerűtlen, mégsem kellően hatékony gazdaságpolitikájáért igyekszik az Európai Unióra, valamint a stabilitási és növekedési paktumra hárítani a felelősséget.